понеделник, 9 януари 2012 г.

За фото-хайгата...






















Покрай коледно-новогодишната суматоха остана встрани проведения в края на декември 2011г. първи за България конкурс за фото-хайга. Организатори са варненскто Фотографско общество и списание "Сезони".

Хайга е традиционно японско изкуство, съчетаващо рисунка и хайку. В съвременния му вариант рисунката е заменена със снимка, а хайку често е обикновено тристишие.

С дъщеря ми, Надежда Стайкова, участвахме в конкурса с четири хайги – по една за всеки годишен сезон (така бе по регламент) – тя с фотография, а аз с тристишие. Мисля, че бяхме единствените от Велико Търново. Вече публикуваха резултатите и от 276 участници нашата "Пролет" е сред първите 10. Ние обаче най-много си харесваме "Зима" – снимката е необработена – накъдрена от силен вятър вода, в която се оглежда брега, а тристишието е хайку – безглаголно изразяване и с класическите срички 5 – 7 – 5. На журито изглежда повече допаднаха описателните като илюстрация тристишия, а в хайку, дори и да не се спази броя на сричките, изказът е задължително без глагол. Публикувани са в раздел "Галерия". http://sezoni.psv.bg/